beschrijving beschrijving

Kaart van het zuiden van Zuid-Amerika

Afbeelding

Kaart van het zuiden van Zuid-Amerika

De afbeelding toont een kaart van het uiterste zuiden van Zuid-Amerika, vanaf iets ten noorden van de Straat van Magellaan tot het zuidelijkste punt van Tierra del Fuego. In de Straat van Magellaan wordt een aantal bijzondere punten aangeduid: punten waar de straat nauwer wordt, een eiland met veel pinguïns en verschillende kapen. Aan de rechterkant zien we de Straat Le Maire, de passage die door de expeditie van Jacob le Maire en Willem Schouten werd ontdekt. Ze noemden een deel van het vasteland van Tierra del Fuego “Mauritius van Nassau” en het land aan hun rechterhand het “Statenland”, naar de Nederlandse Staten-Generaal. Ze beseften niet dat het ging om een eiland van bescheiden grootte, dat nu Isla de los Estados heet. De zuidelijke kaap van Tierra del Fuego werd Kaap Hoorn genoemd naar de thuisstad van de expeditieleiders. De lijn langs de kust en naar de Stille Ocean laat de route die Le Maire en Schouten volgden zien.

De tekst in de linkerbenedenhoek is: “Caerte van de Strate ende Passage bij Jacob le Maire ghevonden en beseylt in’t Zuydoosten van de Magallansche Straet.”

Neem contact op met Koninklijke Bibliotheek voor hergebruik en auteursrechten.

Bronnen en literatuur

W.A. Engelbrecht, P.J. van Herwerden, De ontdekkingsreis van Jacob Le Maire en Willem Cornelisz. Schouten in de jaren 1615 - 1617