De inname van Macassar door Speelman van 1666 tot 1669
Hooge, Romeyn de / Vondel, Joost van den
Een gezicht in vogelvlucht op de omgeving van Maccassar waar op diverse plekken schermutselingen plaatsvinden; Op de achtergrond is een zeearm met inlandse en Hollandse schepen; Op de voorgrond is een gevecht van ruiters en voetvolk met lansen, dolken, zwaarden, bijlen en vuurwapens; In het midden is een grote opstelling van een krijgsmacht met drie eenheden van lansdragers en enige tientallen mannen met vuurwapens met daarbij Hollandse vlaggen; Daartegenover staat een krijgsmacht met vooral speren; Meer op de achtergrond zijn fortificaties, brandende gebouwen en schepen weergegeven; Op het water in de achtergrond zijn rechts Hollandse driemasters met rookpluimen van het vuren van de kanonnen; Links daarvan liggen verscheidene jonken en kleinere schepen.
Bovenaan zijn twee detailafbeeldingen van de strijd met tekst daarvoven en aan weerszijden de portretten van Speelman en de koning van de Boeginezen; In het midden is een lauwerkrans met een monogram en aan weerszijden twee allegorische vrouwenfiguren met daaronder de titel van de prent op een banderol. Bij het linker portret staat: De Heer Cornelis Speelman Raat van Indie out gouv op Cormandel Superintend Adm. velto: en Comm. province R.D. Prov[?].
Het rechter portret heeft de tekst: Radja Palacca de Koningh der Bougies.
Op het linker detail van de slag is de strijd tussen enige schepen weergegeven met op de achtergrond een stad met enige branden. Daarboven de tekst: Glisson, Pannekoke, Battabarra, Barrambon etc. overweldicht.
Op de rechter afbeelding is een deel van de strijd bij de stadsmuren weergegeven. De tekst daarboven luidt: De hooftstat Samboupo en s Konings Hof stormende ingenomen.
Linksonder op het tekstdeel is een gedicht van Vondel: Op zulk een Speelmans toon [etc].
Geheel rechtsonder staat: Opgeoffert aan de Ed. Heeren, mijn Heeren de Bewinthebbers van de N.G. Oost Indische Maetschappy; door haer Ed. Ond. Dienaer Romeyn de Hooge.
Legenda: 1-16
Cf. de prent uit de Koninklijke Bibliotheek, inv.nr. 1049B13_030 en Nationaal Archief, inv.nr. VELH0619.96.
Neem contact op met Rijksmuseum AmsterdamMaritiem Museum Rotterdam voor hergebruik en auteursrechten.