De Eendracht bij het Kokoseiland (1)
Op 10 mei bereikte de Eendracht van Jacob le Maire en Willem Schouten het eiland Tafahi op van de Tonga-archipel. Ze noemden dit Kokoseilanden vanwege de vele palmbomen. Ze bereikten het eiland op de 11de en wonnen het vertrouwen van lokale vissers, die aan boord kwamen en op muziek dansten met de bemanning. Ze beloofden kokosnoten en vee te brengen voor het schip. Al snel werd het schip van alle kanten benaderd door eilandbewoners, die veel kokosnoten meebrachten, maar ook veel spullen van het schip stalen. Ze vluchtten nadat de bemanning één van hen doodschoot. De sloep van de expeditie, die naar land was gegaan en probeerde terug te keren, werd aangevallen. Pas nadat rake schoten gelost werden door de Hollanders dropen hun belagers af. De volgende dag kwamen er nog veel meer kano’s bij de Eendracht en er werd een uitgebreide ruilhandel opgezet, om kokosnoten, bananen, ubis en ander voedsel te krijgen.
Een vertegenwoordiger van de vorst van een ander eiland zond een delegatie met giften, waar de Nederlanders wat oud ijzer, stoffen en andere spullen voor gaven. De delegatie gaf aan dat ze wilden dat de Nederlanders naar hun eiland zouden komen. Later kwam ook de vorst van het nabijgelegen eiland aan boord. Op de 13d kwam een grote groep kano’s met zo’n 1000 man, die de Eendacht omsingelde. Nadat Le Maire vermoedde dat een vrucht, die hem aangeboden werd door de delegatie van het nabijgelegen eiland, vergiftigd was besloot hij Kokoseiland te verlaten. Het nabijgelegen eiland noemde hij Verraderseiland om hun vermeende vergiftingspoging.
A. Toont de Kokoseilanden. B. is het Verraderseiland. C. Laat zien hoe de sloep van de Nederlanders aangevallen wordt. D. toont een schip van de lokale bevolking, een catamaran. E. laat zien hoe de Eendracht massaal bezocht wordt, en hoe de inheemse bevolking ook weer overboord springt na het bezoek.
Neem contact op met Koninklijke Bibliotheek voor hergebruik en auteursrechten.